Acupunctuur

De alternatieve geneeswijze acupunctuur stamt uit de Chinese geneeskunde en heeft een lange geschiedenis. De Chinese geneeskunde heeft als uitgangspunt dat alles in het lichaam met elkaar in verbinding staat. Oorspronkelijk is acupunctuur bedoeld als preventieve geneeswijze. Tegenwoordig wordt het vaak gebruikt als oplossing voor uiteenlopende lichamelijke klachten.

Hoe werkt acupunctuur precies?

Acupunctuur is gericht op het in balans brengen van de energie in het lichaam. Door dunne naalden in de huid aan te brengen, die ongeveer twintig tot dertig minuten blijven zitten, kunnen de energiestromen beïnvloed worden. Hierdoor kunnen blokkades in de stromen verholpen worden of kan de kwaliteit van de energie verhoogd worden. Hieruit wordt meteen de geneeswijze van de Chinezen duidelijk: er wordt gefocust op de balans in het lichaam, een andere benadering dan in de Westerse cultuur. Tevens worden de geestelijke gesteldheid en omgevingsfactoren meegenomen in de behandeling van de klachten.

Meridianen

De energiestromen in het lichaam worden de meridianen genoemd. Hierdoor stroomt de lichaamsenergie, die zich zo naar alle organen kan bewegen. Op de meridianen liggen bepaalde acupunctuurpunten. Op deze punten worden de naalden aangebracht, zodat de energie beïnvloed kan worden. In de meridianen kan te veel of te weinig energie aanwezig zijn of het kan geblokkeerd worden. Deze problemen kunnen met acupunctuur opgelost worden.

Doet acupunctuur geen pijn?

De meeste mensen voelen een heel licht prikje bij het inbrengen van de naalden. Maar echt pijn doet het meestal niet. Nadat de naalden zijn aangebracht, kun je een tintelend of warm gevoel ervaren. Vanuit de Chinese geneeskunde wordt dit gevoel Qi genoemd. Het betekent dat de energie in het lichaam is aangeboord door de naald.

Voor welke klachten?

De doelgroep voor acupunctuur is zeer breed. De klachten waarbij het een uitkomst kan bieden, zijn uiteenlopend. Dit is gelijk de kracht van deze alternatieve geneeswijze. Voorbeelden van te behandelen klachten zijn allergieën, migraine, hyperventileren, reuma en pijnklachten. Specifiek voor vrouwen kan acupunctuur ook ondersteunen bij een te vervullen kinderwens, menstruatie of overgangsklachten.

Acupunctuurbehandeling

Voordat de behandeling kan beginnen, vindt er eerst een intake plaats waarbij er uitgebreid aandacht is voor je klachten. Er wordt tevens stilgestaan bij aspecten zoals slaap en de spijsvertering. Vaak volgt daarna een diagnose van de tong, om de energiestromen te beoordelen. Nadat het behandelplan is opgesteld, kunnen de sessies beginnen. Hoeveel behandelingen er nodig zijn, hangt af van de klachten. Gemiddeld genomen zijn er vier tot vijf sessies nodig. Voor langdurige klachten zal de behandelingsduur langer zijn.

Verschillende methoden

Een andere techniek van acupunctuur is dry needling. Hierbij worden naalden gezet in bepaalde punten in de spieren die pijnlijk aanvoelen. Deze punten worden triggerpoints genoemd. De spier is op deze plekken verkrampt en dit geeft pijnklachten. Door de naalden ontspant de spier weer. Bij de meest bekende vorm van acupunctuur, zoals hierboven is beschreven, blijven de naalden een tijdje zitten. Bij dry needling wordt de spier kort gestimuleerd door de naald. Een andere methode is cupping. Door middel van verwarmde kopjes wordt de huid vacuüm getrokken. Zo komt er meer bloed op die plek. Cupping helpt je spieren sneller te herstellen en verhelpt ontstekingen.