Adem therapie

Goed ademhalen klinkt zo vanzelfsprekend, omdat ademen nodig is om in leven te blijven. Toch zijn er situaties die ervoor kunnen zorgen dat de ademhaling niet verloopt, zoals het zou moeten. De diepte en snelheid van je ademhaling wordt automatisch aangepast aan het niveau van inspanning. Niet alleen fysieke, maar ook lichamelijke problemen kunnen een verkeerde ademhaling in de hand werken. Onschuldig is een verkeerde ademhaling zeker niet. Je kunt hierdoor diverse klachten ontwikkelen. Voor het toepassen van adem therapie wordt niet alleen gekeken naar de ademhalingsfrequentie, maar ook naar het ademhalingspatroon. Beide zijn belangrijk om in kaart te brengen om jou van je klachten af te helpen. Pas als je begrijpt hoe het lichaam de ademhaling regelt, leer je ook begrijpen hoe een verkeerde ademhaling ontstaat.

Hoe ontstaat een verkeerde ademhaling?

Het kan voor jou lastig zijn om te bepalen hoe jouw ademhaling verstoord is geraakt. Het is allereerst goed om te weten dat de aansturing van je normale ademhaling plaatsvindt via het autonome zenuwstelsel. Gemiddeld halen we acht keer per minuut adem. Het doel van een gewone ademhaling is het vullen van je longen met zuurstof en deze zuurstof via de bloedbaan naar de cellen te vervoeren. Hierdoor wordt je gehele lichaam voorzien van de benodigde energie en kunnen alle organen probleemloos functioneren. Het autonome zenuwstelsel bestaat uit het sympathische en parasympatische deel. Het sympathische deel houdt je scherp en is verantwoordelijk voor de vecht- en vluchtmodus. Het parasympatische deel brengt je tot rust en zorgt voor ontspanning. Bij stress of emoties ontstaat een verkeerde ademhaling. Je spant dan je middenrifspier en buikspieren aan en het sympathische deel krijgt helaas de overhand. Hierdoor ga je de klachten ontwikkelen, waarmee jij bij de therapeut bent gekomen.

Welke klachten brengt een verkeerde ademhaling met zich mee?

Bij een verkeerde ademhaling is in de meeste gevallen sprake van een onwenselijke manier van uitademen. Hierdoor ontstaat een teveel aan luchtverplaatsing in je longen, met een overschot aan CO2 tot gevolg. Bij een teveel aan CO2-uitstoot ontstaat een stressreactie van je lichaam. Hierdoor ga je klachten krijgen, waaronder:

  • duizeligheid
  • verstoorde maag-darm functie
  • extreme vermoeidheid
  • gewichtsproblemen

Een verkeerd ademhalingspatroon kost onnodig veel energie en belemmert je in het dagelijks leven. Adem therapie is het overwegen zeker waard, als jij jezelf herkent in de hierboven genoemde klachten.

Bij welke aandoeningen is adem therapie in te zetten?

Deze vorm van therapie kan worden ingezet voor zowel lichamelijke als mentale klachten waar bovengenoemde klachten veel bij voorkomen. Aandoeningen, waarbij adem therapie effectief kan worden ingezet, zijn onder andere:

  • fibromyalgie
  • chronisch Vermoeidheids Syndroom (CVS)
  • chronische pijn
  • stress, burn-out
  • diabetes type II
  • obesitas
  • kankerbehandeling en de periode erna

Hoe kan adem therapie jou helpen?

Als jij jezelf, al dan niet bewust, een verkeerd ademhalingspatroon hebt aangeleerd, is het belangrijk om hulp te krijgen van een therapeut die weet wat nodig is om jou een goede ademhaling aan te leren. De therapie zal jou helpen om je bewust te worden van de gevolgen van jouw manier van ademen op je lichaam. Doordat je ziet wat er met je lichaam gebeurt tijdens de ademhaling, is het mogelijk om een efficiƫnte manier van ademhaling aan te nemen. Hiervoor is het belangrijk om aandacht te besteden aan je ademhaling en je eigen spanning. Dit kan via:

  • houding
  • voorstelling
  • beweging
  • ademhaling

Op het moment dat je dit onder begeleiding van een ademhalingstherapeut doet, merk je of je spanning in je lijf hebt en hoe je dit kunt oplossen. Ontspanningsoefeningen en ademhalingstraining zijn beide van belang om jouw manier van ademen blijvend te veranderen. Ieder mens is verschillend en de gemiddelde ademhaling is dat ook. Samen met jou kijkt Ademtherapeut Arno naar de frequentie van ademhaling die het beste past bij jou als individueel persoon.

Ademhalingstechnieken

De therapeut zal jou leren hoe je via een buikademhaling kunt kalmeren en je hele lichaam tot rust weet te brengen. Ademen via je buik geeft je longen extra ruimte om uit te zetten. Dit brengt het aantal ademteugen per minuut naar beneden en dat heeft een positieve uitwerking op de hinder die je ervaart door stress en andere klachten. Een rustige ademhaling zorgt voor een goede bloeddruk en laat je hartslag dalen. Op het moment dat jij deze techniek onder de knie hebt, weet het parasympatisch zenuwstelsel dat het tot rust kan komen. Er wordt een signaal naar je hersenen gestuurd om je lichaam en geest tot rust te brengen en dat vermindert je klachten. Op het moment dat jij voelt dat je de controle hebt over je ademhaling ben je in staat om bij toekomstige problemen sneller zelf actie te ondernemen.