Cranio Sacraal Therapie

Bij cranio sacraal therapie wordt het lichaam als één geheel gezien. Klachten worden niet op zich behandeld, maar als onderdeel van een groter geheel. De focus op het hele lichaam is een belangrijk uitgangspunt. Door de therapie wordt ontspanning en beweging gestimuleerd. Door ontspanning wordt er aanspraak gedaan op het herstellend vermogen van het lichaam. Dit vermogen kan door vele oorzaken blokkeren en verminderd werken. Cranio sacraal therapie heeft als doel om het herstellend vermogen weer in gang te zetten.

Cranio sacraal systeem

Het cranio sacraal systeem bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg, het vlies daaromheen en het hersenvocht. Het systeem wordt beschermd door de hersenen, de wervelkolom en het heiligbeen. Daarom worden zij ook gezien als onderdeel van het systeem. Hersenvocht beweegt binnen dit systeem en heeft een bepaald ritme binnen het lichaam dat veroorzaakt wordt door de hersenen. Het hersenvocht wordt doorgegeven aan het bindweefsel en komt zo in het hele lichaam terecht. Het cranio sacrale ritme wordt gezien als de ademhaling van het zenuwstelsel en is daardoor een zeer belangrijke lichaamsfunctie. Er zit tevens een balans in dit ritme: de aanmaak en opname van het hersenvocht moet in balans zijn, zodat het zenuwstelsel optimaal kan functioneren.

Geschiedenis van Cranio Sacraal Therapie

Het cranio sacrale ritme is pas in 1975 ontdekt door een Amerikaanse dokter. Hij ontdekte dit ritme als het derde zelfstandige ritme binnen het lijf naast de ademhaling en de hartslag. Het heeft zijn naam te danken aan het feit dat het ritme veroorzaakt wordt door het uitzetten en inkrimpen van de botten van de schedel, het cranium, en de beweging die via de wervelkolom aan het heiligbeen, het sacrum, wordt doorgegeven. Deze beweging vindt ongeveer tussen de acht en twaalf keer per minuut plaats. Het is over het hele lichaam te voelen; hier maakt de therapeut gebruikt van.

Hoe werkt Cranio Sacraal Therapie?

De therapeut kan het cranio sacrale ritme in het bindweefsel in het lichaam voelen. Door het bindweefsel van de voeten naar de schedel met zachte aanrakingen langs te lopen, wordt er bekeken hoe het is gesteld met de kracht en kwaliteit van het ritme. Ook worden er blokkades opgespoord. Deze blokkades worden met zachte bewegingen gestimuleerd, waardoor het lichaam aan het werk wordt gezet om deze op te lossen. Zo wordt de balans in het cranio sacrale ritme en het lichaam hersteld.

Voor wie?

Cranio sacraal therapie wordt ingezet door therapeuten bij uiteenlopende klachten, zoals hoofdpijn, stress, problemen tijdens de zwangerschap en slaapproblemen. Het is geschikt voor volwassenen en kinderen. Bij baby’s kan de therapie helpen wanneer het kindje last heeft van reflux of overmatig huilen. Schoolgaande kinderen kunnen faalangst of concentratieproblemen ontwikkelen, ook hier biedt cranio sacraal therapie uitkomst.

Behandeling

Hoe lang een sessie of een behandelperiode duurt, is lastig te zeggen bij cranio sacraal therapie. De therapie wordt namelijk afgestemd op je eigen cranio sacrale ritme. De therapeut gebruikt het ritme als indicatie wat iemand op dat moment qua stimulatie aan kan. Te veel of te weinig stimulatie is niet effectief.

Maak een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.