Dorn therapie

Een scheefstand in je wervelkolom of bekken kan leiden tot vervelende klachten en het aannemen van een verkeerde houding. Voor jou als leek is het lastig te bepalen waar de oorsprong van je klachten ligt. Ervaar jij beperkingen in je bewegingsvrijheid en heb je daarnaast andere lichamelijke klachten, zoals pijn die uitstraalt naar je armen en benen? Loop je rond met hoofdpijn en heb je te kampen met last van je nek en schouders? Met toepassing van de Dorn therapie, een manuele therapievorm, kan dit door de therapeut op een zachte manier worden aangepakt.

Wat is de Dorn therapie?

De Dorn therapie is ontstaan in Duitsland en bij deze therapievorm ligt de focus op de doornen van de wervelkolom. Ons ruggenmerg wordt omhuld door de wervelkolom en geeft de zenuwen alle ruimte om signalen van de hersenen naar onze organen te sturen. Bij een beperking in deze bewegingsvrijheid staan de wervels niet in de juiste stand en dat heeft effect op het bindweefsel, je spieren en de zenuwen. Zo kan een beenlengteverschil of scheefstand van het bekken leiden tot verschuiving van je heiligbeen, dat dient als steunpilaar van je wervelkolom. Een scheefstand of beenlengteverschil zal na verloop van tijd tot klachten leiden.

Scheefstand corrigeren

Typerend voor een scheefstand is beenlengteverschil. Dit is dan ook het eerste waar de therapeut naar zal kijken. De mate van het beenlengteverschil is belangrijk en zal door de therapeut als eerste worden opgemeten. Een verschil in beenlengte is niet onschuldig. Behalve een onevenwichtige belasting van je lichaam heeft het ook tot gevolg dat je gewrichten en wervels verschuiven, kantelen of draaien. Hierdoor komen je zenuwen in de knel en ontstaan de klachten, waarmee jij te kampen hebt.

Klachten bij scheefstand

Een onbehandelde scheefstand van je bekken levert beperkingen op die leiden tot de fysieke problemen die je hebt. Door met lichte druk het beenlengteverschil op te heffen, krijgen je gewrichten de bewegingsvrijheid terug die ze nodig hebben om je lichaam weer onbeperkt te laten bewegen. Dit heeft vaak gelijk al invloed op het ongemak dat jij voelt. Door de gewrichten te mobiliseren, ervaar jij een verbetering van de volgende klachten:

  • bekken
  • rugpijn en scoliose
  • nek
  • knie
  • schouder
  • hoofdpijn
  • verzakkingen
  • voetproblemen
  • blaas- en darmproblemen
  • uitstralende pijn in je ledematen

Behandeling met Dorn therapie

De therapeut zal met de duimen zachte druk uitoefenen en hierbij je spieren gelijktijdig bewegen. Deze beweging is nodig om overbelasting en overstrekking van je pezen en spieren te voorkomen. Hoewel de behandeling mild is, zijn de resultaten aanzienlijk. Vooral als jij je lichaam niet mag of wilt laten kraken, biedt deze vorm van manuele therapie echt uitkomst. Vaak heb je aan gemiddeld vier behandelingen genoeg om de wervels en gewrichten in je nek, rug of bekken weer in de juiste positie te krijgen en van je klachten af te komen. Tijdens de behandeling Dorn therapie wordt het bindweefsel dat tussen je wervels zit, losgemaakt om de doorbloeding te verbeteren. Voor het opheffen van blokkades in het lichaam wordt deze vorm van therapie vaak gecombineerd met de Breuss-massage. De therapeut zal met jou bespreken hoe de behandeling wordt vormgegeven.

Breuss-massage bij hevige pijn

De klachten die jij hebt, kunnen dusdanig heftig zijn dat het geven van een Breuss-massage van de tussenwervelschijven nodig is, voordat met de Dorn therapie wordt gestart. De tussenwervelschijf is het kraakbeen tussen de wervels. Het zorgt voor bescherming van je zenuwen en voorkomt dat je wervels met elkaar in contact komen. Door deze tussenwervelschijven te masseren, is het mogelijk om lichamelijke, energetische en psychische blokkades op te heffen en jou te laten ontspannen. Deze massagetechniek kan fysieke en mentale blokkades oplossen via een handmatige energetische rugmassage. Het biedt uitkomst bij onder andere een hernia en ischias. De Breuss-massage vindt plaats volgens de overtuiging dat voortdurende celvernieuwing ervoor zorgt dat versleten tussenwervelschijven in de wervelkolom niet mogelijk zijn. Bij een degeneratie van de tussenwervelschijven kan stimulatie voor verbetering zorgen en pijn of verkramping van spieren opheffen. Overleg met de therapeut of deze vorm van therapie kan worden gebruikt bij jou klachten.