Energetische therapie

Energetische therapie is een eeuwenoude methode en heeft als hoofddoel om blokkades in het lichaam uit de weg te ruimen door het overbrengen van energie. Door de energie weer in balans te brengen zal het zelf herstellend vermogen van de mens geactiveerd worden. Energetische therapie heeft een holistische benadering waarbij er wordt gekeken naar de mens als geheel. Er wordt gekeken op lichamelijk, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau en hiernaast wordt er ook gekeken naar factoren in de omgeving en de hele wisselwerking ervan.

De therapie richt zich vooral op een lichamelijk of mentale toestand die uit balans is geraakt. De therapie gaat ervan uit dat er door deze balans ziekten en pijnklachten ontstaan. Dit worden chronische klachten als het lichaam niet meer in staat is om op eigen kracht een nieuwe balans te creëren. De therapeut kan met magnetiseren en het sturen van levensenergie helpen om het zelfherstellend vermogen te activeren om zo de blokkades op te heffen en de balans terug te krijgen.

Inhoud van de therapie
De oeroude behandelmethode richt zich op het zelfhelende vermogen van je lichaam. Iedereen stoot zich wel eens en legt daarna automatisch zijn hand op de pijnlijke plek. Deze aanraking zorgt voor het overdragen van warmte en energie, wat resulteert in het verlichten van de pijn. Hierbij ben je dus zelf onbewust bezig met het stimuleren van het zelfhelende vermogen van je lichaam. De energetische therapie gaat ervan uit dat er levensenergie stroomt door alles wat leeft. Bij veel mensen ontstaan er blokkades in de kanalen waar de energie natuurlijk doorheen stroomt, hierdoor ontstaat pijn en kunnen mensen ziek worden.

Lichaam, geest en ziel staan allemaal met elkaar in verbinding. Wanneer iemand een emotionele gebeurtenis niet volledig heeft verwerkt, zal het lichaam reageren met afgifte van stresshormonen. Zolang dit niet volledig wordt verwerkt, ontstaan er blokkades in het lichaam. Een pijnklacht of een ziekte geeft dus ook aan dat de balans in het lichaam verstoord is. Energetische therapie kan hierbij helpen om de blokkades op te heffen en de harmonie in het lichaam te herstellen. Dit soort ervoor dat je zelf weer de regie krijgt over je eigen vitaliteit.

De oorsprong van Energetische therapie

Energetische therapie is geen nieuwe therapie, het kent een lange geschiedenis en komt voor in vrijwel alle culturen. De context verschilt in elke cultuur, maar de basis is overal hetzelfde; het overdragen van levensenergie en het herstellen van de balans. In de traditionele samenleving was er in elk dorp wel een ‘genezer’. Deze werkten vooral met handoplegging, waarmee ze zorgden voor het genezen van ziekten. Door een Oostenrijkse arts werkt er gewerkt met magneten om de energie te sturen, vandaar de naam magnetiseren. Hij kwam er later achter dat hij dit sturen ook kon overbrengen met zijn handen.

De werkwijze
Een energetische therapeut werkt met handoplegging of magnetiseren door het maken van strijkende bewegingen rondom het lichaam. Het doel hiervan is om de energie door het lichaam heen te laten stromen. Doordat de energie wordt overgebracht zal het zelf genezende vermogen worden geactiveerd. De energie zal gaan naar de plekken die geblokkeerd zijn en overtollige energie zal verwijderd worden, waardoor klachten verminderd kunnen worden. De energie kan aanvoelen als warmte, kou, trillingen, ontspanning, zwaarte of moeheid. Het kan ook zijn dat er niks wordt gevoeld. Het zelf genezende vermogen activeert geleidelijk, zo kan het ook zijn dat de klachten zich tijdelijk verergeren. Dit duidt aan op een reactie van de behandeling en de werking van de energie.

Wanneer en voor wie?
Energetische therapie is mogelijk voor alle klachten, zowel lichamelijk, mentaal en emotioneel. Voorbeelden zijn; hoofdpijn, stress, slaapproblemen, chronische aandoeningen of hoog gevoeligheid. Ook wanneer je puur op zoek bent naar innerlijke rust kan je baat hebben bij energetische therapie. Door middel van energetische therapie wordt er iets in gang gezet dat op den duur kan werken tot klachtvermindering. Het is aan te bevelen minstens 3 behandelingen in te zetten om gewenst effect te bereiken. Bij chronische klachten zijn echter vaak meer behandelingen nodig. Energetische therapie heeft een veilige en natuurlijke behandelwijze en kan een aanvulling zijn op andere therapieën.