Holistische therapie

Bij een holistische therapie ligt de focus op de interactie tussen je lichaam en geest, maar ook je ziel. Bij het hebben van lichamelijke klachten is het mogelijk dat dit voorkomt uit psychische problemen en andersom kan dat ook het geval zijn. In beide situaties betekent het dat jij niet in balans bent en dat je hier hulp bij kunt gebruiken. De therapeut zal in het eerste contact met jou in gesprek gaan en vragen wat jouw klachten zijn. Er zal je worden gevraagd, wanneer de klachten zijn ontstaan en hoe je ze ervaart. Wat ook de reden is dat je problemen hebt gekregen, bij deze vorm van therapie wordt aanspraak gemaakt op het zelfherstellend vermogen dat je lichaam rijk is. De kracht die wij als mens hebben, is groot en daar wordt bij deze therapievorm dan ook dankbaar gebruik van gemaakt.

Persoon als geheel bekijken

Het woord “Holos” betekent heel en dat is precies waar deze therapievorm voor staat. De therapeut kijkt naar jou als geheel persoon en dat betekent dat er aandacht is voor je ziel, lichaam en geest. Een goede balans tussen deze drie factoren is nodig om zonder klachten je leven te kunnen leiden. Het werkveld van een holistische therapeut is dus breed. Klachten als hoogsensitiviteit, depressie, emotionele klachten en lichamelijke klachten komen allemaal aan bod. Er moet goed worden gekeken naar de reden, waarom de klachten zich bij jou hebben ontwikkeld. Alleen als je tot de kern van het probleem komt, is het mogelijk om gebruik te kunnen maken van het zelfherstellend vermogen en zowel fysiek als mentaal in balans te komen.

Werking holistische therapie

Voor een goede werking van holistische therapie is het belangrijk dat je sterk gefocust bent op de behandeling en je zonder afleiding kunt overgeven aan het moment. Ook is het nodig dat je de therapie zonder oordeel ondergaat. Alleen dan lukt het om tot de kern van jouw probleem te komen. Zonder oordeel houdt in dat je openstaat voor onder andere spiritualiteit, ook als je hier zelf niet zoveel mee hebt. Door helemaal in het nu te zijn en je te concentreren op wat er gebeurt, wordt zowel voor jou als voor de therapeut duidelijk waar de oorzaak van jouw klachten ligt. Op deze manier lukt het jou om beter naar je lichaam te luisteren en nieuwe inzichten te krijgen. Je wordt je bewust van je situatie en de manier waarop je hierin bent terechtgekomen. Dat maakt het mogelijk om te herstellen, innerlijke groei door te maken en je te ontwikkelen. Als je dat eenmaal voelt, gaat er een wereld voor je open. De therapie staat in nauw verband met onder andere:

 • acupunctuur
 • osteopathie
 • mindfulness
 • haptonomie
 • psychotherapie

Behandeling holistische therapie

Voor het ondergaan van een behandeling kun je gewoon op een stoel of behandeltafel plaatsnemen. De therapeut zal met de handen je lichaam scannen om vast te stellen waar in je lichaam sprake is van een disbalans. Gemakkelijke kleding dragen scheelt al enorm, omdat de energie dan ongestoord kan stromen. Alles wat knelt kan een belemmering in de hand werken. Een behandeling kan worden ingezet met de zintuigen van de therapeut. Denk hierbij aan:

 • ruiken
 • voelen
 • zien
 • weten
 • horen

Er kunnen instrumenten worden gebruikt, zoals edelstenen of klankschalen. Dit is een vorm van Reiki en is bedoeld om energie aan jou door te geven. Op het moment dat deze energie jou bereikt, kun je diverse sensaties verwachten. Je wordt loom en heerlijk ontspannen, je krijgt tintelingen of trillingen of je voelt je koud of juist warm. De energie zal stromen naar de lichaamsdelen die hier behoefte aan hebben en dat activeert het zelfherstellend vermogen dat jouw lichaam rijk is.

Effect van de behandeling

Waar de reguliere geneeskunde vaak inzet op symptoombestrijding, zorgt deze therapie ervoor dat de oorzaak van je klachten goed in kaart wordt gebracht. Hierdoor kan het probleem ook bij de bron worden hersteld. Na de behandeling merk je:

 • ontspanning
 • afname van je klachten
 • vermindering van de pijn

Laat de therapeut jou helpen met deze vorm van therapie. Je zult weer in balans komen en met de nodige inzichten en handvatten is het mogelijk je leven weer op te pakken, zoals jij dat graag wilt.