Kleurentherapie

Chromotherapie of kleurentherapie is een Oosterse geneeswijze die zich bezighoudt met het in balans brengen van onze ziel, lichaam en geest. Deze drie componenten samen maken dat er bij deze therapie sprake is van een holistische aanpak. Je chakra’s en je aura vormen de basis voor de kleurentherapie die de therapeut bij jou toepast. Je kunt een chakra zien als een energiepunt dat langs je ruggengraat ligt. In totaal heb je zeven chakra’s, waarbij elke energiepunt in contact staat met een specifiek lichaamsdeel en je gevoelsleven. Bij een verstoorde balans van je chakra’s ga je klachten en ongemak ontwikkelen. De balans kan weer worden hersteld door je lichaam in contact te brengen met de kleuren die verbonden zijn aan de specifieke chakra. Daarnaast maken de energiepunten contact met je persoonlijke energieveld (aura). De therapeut kan aan de gebroken kleurlijnen of donkere kleuren in je aura zien of er sprake is van een onevenwichtig trillingspatroon. Dit geeft een goede indicatie van gesteldheid en vormt het uitgangspunt voor de behandeling.

Kleurassociaties

Het zien van een bepaalde kleur kan emoties of herinneringen bij je oproepen. Dit gebeurt soms bewust, maar lang niet altijd. Pas als je weet wat de invloed van kleur heeft op je geestelijke en lichamelijke toestand, ben je in staat hier je voordeel mee te doen. Omdat de kleurenassociatie via je onderbewustzijn wordt opgeroepen, is er hulp nodig om te begrijpen welke kleuren jouw positiviteit beïnvloeden. Bij kleurentherapie heb je te maken met een uitwendige therapie. Deze therapie wordt toegepast met behulp van de helende energie die zit opgesloten in gekleurde lichtstralen die zichtbaar zijn. De kracht van kleur op jouw gesteldheid wordt met deze alternatieve vorm van therapie duidelijk.

Wat is kleur?

Kleur kun je zien als een elektromagnetische straling of een lichtvorm. De aanwezige energie trilt op dezelfde manier als radiogolven, geluid en hitte. De invloed van de zon maakt dat het zonlicht de aanwezige kleuren in dingen opneemt, reflecteert, terugkaatst of absorbeert. De waarneming van ons als mens is die van de kleur die ontstaat door het terugkaatsende licht. Dit verklaart direct waarom we in het donker geen kleuren waarnemen. Er is immers geen licht dat kan worden teruggekaatst. Op het gebied van waarneming in combinatie met kleuren, kan worden gesteld dat heldere kleuren ons een fijn gevoel geven en donkere kleuren zorgen voor een sombere stemming. Wil jij weten wat jouw persoonlijke kleuren zijn? Volg dan kleurentherapie om te zien tot welke kleuren jij je aangetrokken voelt.

Lichamelijke en emotionele behoefte bepaalt de kleurenkeuze
Hoewel er veel kleurgradaties te onderscheiden zijn, wordt bij de therapie uitgegaan van de regenboogkleuren als basis voor de behandeling. Kleuren die je hierbij tegenkomt zijn:

 • geel
 • groen
 • magenta
 • rood
 • oranje
 • indigo
 • paars
 • turkoois

Als deze kleuren aan jou worden getoond in een rustige ruimte, ga je instinctief kijken naar de kleur die jou het meeste aantrekt. Dit betekent dat je op dat moment fysiek en mentaal behoefte hebt aan die specifieke kleur. Zodra jij naar die betreffende kleur blijft kijken, ga je hier een bepaald gevoel bij krijgen. Het kan zijn dat je op een bepaald moment onrustig wordt van de kleur waar je in eerste instantie juist naartoe werd getrokken. Dit is een teken dat de behoefte aan deze kleur op dat moment uit je lichaam wegtrekt en niet meer van toegevoegde waarde is op dat moment.

Voeding en kleurentherapie

Om te begrijpen wat bepaalde kleuren groente voor je lichaam betekenen, is het volgende belangrijk om te weten:

 • geel helpt je lichaam ontgiften en is vooral van belang voor de alvleesklier, galblaas, milt en lever
 • groen is belangrijk het hebben van een sterk hart en voor de scheppende energie
 • rood is rijk aan ijzer en helpt je vitaliteit te vergroten en je uithoudingsvermogen op peil te houden
 • oranje staat voor het bevorderen van je spijsvertering en een gezonde eetlust
 • violet helpt je pijnappelklier aan de benodigde energie die wordt gebruikt voor het stimuleren van de creatieve en spirituele gebieden in je lichaam. Als je veel van deze kleur eet, ontwikkel jij je intuïtie en je innerlijke kennis
 • indigo en blauw dragen bij aan een gezond slaappatroon en kalmering en verkoeling van je lichaam.

Hoe werkt kleurentherapie?

Door gekleurd licht te gebruiken en dit te richten op het aandachtsgebied dat in balans moet worden gebracht, kan de therapeut jou van je klachten verlossen. Zo zal de therapeut met kleurentherapie invloed uitoefenen op je acupunctuurpunten, meridianen, reflexen en chakra’s. Als het nodig is, krijg je van de therapeut ook kleuradvies over je kleding, eten en eventueel over je interieur. Ervaar zelf de kracht van deze therapie en maak een afspraak.