Massage therapie

Als je rondloopt met klachten is dit een signaal dat er een onbalans in jouw lichaam is ontstaan. Massage therapie richt zich op het vermogen van je eigen lichaam om bij een disbalans de weg naar herstel zelf kenbaar te maken. Hoewel lichamelijke klachten ook mentaal ongemak met zich mee kan brengen, wordt bij een behandeling in eerste instantie de lichamelijke plek die jou parten speelt, gemasseerd. Door dit pijngebied te behandelen, is de weg naar het echte probleem al een stuk dichterbij. Om het effect van deze vorm van therapie te voelen, is het nodig om er met een open visie in te gaan. Jezelf leren kennis is echt belangrijk, omdat je duidelijk moet voelen welke klachten je hebt en wat dit met jou doet. De vraag of je bewust of onbewust leeft, komt hierbij zeker aan bod. Waar je gedachten flink met je aan de loop kunnen gaan en bepalend zijn voor jouw gedrag, zijn lichamelijke klachten een duidelijk signaal dat het niet goed met je gaat en dat het tijd is dit in te zien.

Overgave aan de therapie

Accepteren dat je klachten hebt en echt ervaren dat dit jou parten speelt, is de eerste stap in het proces dat nodig is om de massagetherapie met succes te ondergaan. Je wordt je bewust van de signalen die je lichaam en geest jou geven. Bewustwording stelt je in staat om inzicht in je eigen situatie te krijgen. Hoe ga je om met de klachten en wat is de invloed van jouw omgeving op het ontstaan van het ongemak? Een totaalbeeld van factoren geeft zowel jou als de therapeut de handvatten die nodig zijn om de therapie op een open manier te starten. Deze lichaamsgerichte massage therapie wordt gekenmerkt door te denken en te voelen wat er met je lichaam en geest gebeurt. Het is een holistische vorm van therapie die voor elke leeftijd geschikt is en in veel gevallen als aanvulling dient voor fysiotherapie of psychische hulpverlening.

Bij welke klachten kan massage therapie helpen?

Vrijwel iedere negatieve invloed op jouw fysieke en mentale toestand kan met deze lichaamsgerichte therapievorm worden behandeld. De lichamelijke therapie helpt jou om negatieve impact op je lichaam en geest via massage te verminderen. Klachten waarbij massage therapie kan helpen, zijn onder meer:

  • rouw of verlies
  • lichamelijke klachten
  • vermoeidheid, stress, burn-out
  • onrust in je hoofd
  • moeite om met jezelf en je emoties in contact te komen

Op het moment dat het jou lukt om in contact te komen met jezelf en je gevoelens heb je ruimte gecreëerd om je situatie te onderkennen en de weg naar herstel in te slaan. Onverwerkte emoties of blokkades krijgen de ruimte en kunnen zo de aandacht krijgen die nodig is om van je klachten af te komen.

Veelgebruikte vorm van therapie

De werking van deze therapie is zo krachtig dat het niet alleen in een praktijk wordt gebruikt, maar ook in hospices, ziekenhuizen en verzorgingshuizen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het voor herstel en genezing belangrijk is om te worden aangeraakt, in welke gezondheidssituatie jij je ook bevindt. Je gevoel van welzijn en welbevinden wordt op een positieve manier beïnvloed, waardoor het mogelijk wordt je weer ’thuis’ te voelen in je eigen lichaam. Pas als je begrijpt hoe je klachten zijn ontstaan, is het mogelijk om actief aan de slag te gaan met je herstel. Je bent daardoor beter in staat om soortgelijke situaties in de toekomst te voorkomen.

Loskomen van verwachtingen

Als persoon vervul je diverse functies, privé en zakelijk. In deze situaties wordt door anderen bepaald gedrag van jou verwacht. Het kan als een belasting voelen om hier continu aan te voldoen. Het is ook niet ondenkbaar dat je op de automatische piloot functioneert zonder je hiervan bewust te zijn. De kans bestaat dat jij je wilt schikken naar verwachtingspatronen en daardoor te weinig aandacht besteedt aan wat je écht voelt en denkt. In contact komen met jezelf en wie jij wilt zijn, is bij massage therapie belangrijk. Het is helaas niet te voorkomen dat je ook de negatieve dingen echt gaat voelen. Dit is op het moment misschien niet fijn voor je, maar het is wel nodig om blijvend te kunnen veranderen en meer jezelf te laten zien.