Natuurgeneeskundige therapie

Bij de toepassing van natuurgeneeskundige therapie wordt uitgegaan van het zelfherstellend vermogen van het menselijk lichaam. Bij problemen is het lichaam vaak goed in staat om zelf tot een oplossing te komen, met de juiste ondersteuning. In het verleden werden kruiden en planten al gebruikt om gezond te blijven en bij ziekte genezing mogelijk te maken. De natuurlijke vorm van geneeskunde wordt tegenwoordig vaak gebruikt als aanvulling op de reguliere gezondheidszorg. Het besteedt aandacht aan alles wat gezond en ongezond is voor de mens. Door meer in contact te komen met de natuur en alles wat zij te bieden heeft, kan op een natuurlijke manier het zelfhelend vermogen van het lichaam worden aangewakkerd en ondersteund. In het dierenrijk wordt immers uitsluitend gebruikgemaakt van wat de natuur te bieden heeft. Wat op een natuurlijke manier kan worden bereikt, scheelt onnodige ingrepen of overbodig gebruik van medicatie.

Holistische vorm van therapie

Kijken naar de mens als geheel is belangrijk bij natuurgeneeskundige therapie. De mens zien met alle fysieke en mentale factoren in combinatie met de omgevingsinvloeden is belangrijk om tot een oplossing voor de klachten te komen. De mogelijkheden binnen de natuurkundige geneeskunde zijn groot en divers. Zo kan een therapeut gebruikmaken van onder andere:

 • Bachbloesem therapie
 • aromatherapie
 • acupunctuur
 • fytotherapie
 • edelstenen en mineralen
 • chiropractie
 • haptonomie
 • sensitherapie
 • reflexologie
 • homeopathie
 • chakratherapie
 • reiki

Voor elke vorm geldt dat hij op holistische basis werkt en daarmee passend is binnen de natuurgeneeskundige therapie. De keuze voor een bepaalde behandeling is niet alleen afhankelijk van de klachten, waarmee jij kampt, maar ook de wensen van jou als patiënt. Bij Bachbloesem therapie werk je aan je innerlijk en aan gevoelens en emoties, zowel positieve als negatieve. Aromatherapie is het gebruik van oliën om invloed uit te oefenen op je gemoedstoestand. Bij acupunctuur worden blokkades opgeheven via kleine naaldjes in je huid. Fytotherapie heeft tot doel je organen en stofwisseling te beïnvloeden en je mentale toestand te verbeteren. Edelstenen en mineralen kunnen via vibratie invloed uitoefenen op je ziel, geest en lichaam. Bij chiropractie is de therapie vooral gericht op je gewrichten en de wervelkolom. Haptonomie richt zich op het eigen gevoel en intuïtie en sensitherapie heeft betrekking op het ontgiften van het lichaam. Bij reflexologie ligt de focus op reflexzones in handen en voeten. Homeopathie maakt gebruik van natuurlijke druppels en korrels om problemen de baas te worden. Chakratherapie maakt gebruik van onze eigen energiebronnen om de vitaliteit en levenskracht te optimaliseren. Reiki wordt gebruikt om levensenergie te ontvangen en weer door te geven en zo blokkades op te heffen.

Hoe werkt natuurgeneeskundige therapie?

In alle gevallen zal worden begonnen met een intakegesprek. Dit geeft de therapeut inzicht in jouw situatie. Een goed beeld van jouw klachten en leefomstandigheden is van belang om tot de juiste vorm van behandeling te komen. Het kan zijn dat je een uitgebreide vragenlijst moet invullen, voordat de therapeut kan bepalen van welke vorm van therapie gebruikt wordt gemaakt. In het contact dat jij met de therapeut hebt, komt ook aan bod wat voor jou belangrijk is in het leven en waar jij waarde aan hecht. De natuurgeneeskundige therapie moet passend zijn voor wie jij bent als persoon. Op die manier ga jij onbevangen de behandeling in en word je snel en effectief geholpen.

Jij als mens

Klachten zijn een teken van blokkades. Je kunt op eenzelfde moment fysiek en mentaal klachten hebben en dat is terug te voeren op een of meerdere problemen. De therapeut gaat nauwkeurig onderzoeken wat de reden is dat jij klachten hebt ontwikkeld. Klachten kunnen op bepaalde momenten van de dag meer de kop opsteken en omstandigheden kunnen van invloed zijn op de klachten die je ervaart. Om tot goed inzicht te komen, zal de therapeut uitgebreid kijken naar jouw:

 • lichamelijke toestand
 • geestelijke toestand
 • voeding
 • houding

Het gebruik van natuurgeneeskundige therapie is door de vele mogelijkheden voor uiteenlopende klachten in te zetten. Doordat elke vorm een geheel eigen manier van werking heeft, is er altijd een natuurgeneeskundige therapie te vinden die past bij wie jij bent. De natuurlijke geneeswijzen bieden in alle gevallen behandelingen die vrijwel geen bijwerkingen kennen en jouw lichaam en geest niet onnodig belasten. Laat jouw leven niet langer in het teken staan van ongemak, maar vraag de hulp van een therapeut bij jou in de buurt en laat je behandelen met deze natuurlijke therapievorm.