NEI therapie

NEI therapie, oftewel Neuro Emotionele Integratie, is een methode om op een respectvolle manier naar belemmerende patronen in het onderbewustzijn te zoeken. Veel van onze ervaringen hebben we weggestopt en zijn dus onbewust. Deze onbewuste delen kunnen zich uiten in lichamelijke of mentale klachten. Door inzicht te krijgen in onbewuste ervaringen kunnen emotionele problemen worden verwerkt. Door deze methode ga je terug naar de oorzaak van problemen en zorg je voor het herstellen van de balans in je lichaam en geest. Het gaat bij deze methode niet om het onderdrukken van gevoelens, maar om het snel vinden van de oorzaak.

Inhoud van de methode

NEI behandelt volgens een holistisch karakter waarbij lichaam en geest als geheel worden gezien. Binnen NEI worden alle gedachten, emoties en het lichaam beschouwd als energie. Zodra er een gebeurtenis of ervaring niet voldoende wordt verwerkt, zal dat in ons systeem achterblijven als een blokkade voor de energie. Hierdoor werken onze twee hersenhelften ook niet meer goed samen. Deze blokkades leiden vaak tot lichamelijke of geestelijke klachten. Door middel van NEI kan een blokkade simpel opgezocht en verwerkt worden, zonder dat een vervelende gebeurtenis herbeleefd hoeft te worden.

De oorsprong van NEI therapie

NEI is door de Amerikaanse chiropractor Scott Walker ontwikkelt in de jaren tachtig. Hierna is het doorontwikkeld door de Nederlandse arts Roy Martina. De therapie is ontwikkeld uit psychotherapie in combinatie met andere Oosterse en Westerse geneeswijzen zoals acupunctuur en Neuro Linguïstisch Programmeren. Verder worden er ondersteunende middel uit de fytotherapie en homeotherapie toegepast bij de NEI methode. Roy Martina was de eerste die een NEI opleiding gaf in 1995. Momenteel zijn er meerdere Hbo-opleidingen waar je deze opleiding kunt volgen. Hierdoor zijn er al veel NEI therapeuten door het land heen.

Hoe werkt NEI therapie?

Er zijn meerdere manier waarop een NEI therapeut te werk kan gaan. De twee meest gebruikte methoden zijn door het gebruik van een biotensor of een O-ringtest. Beide methoden zijn gericht op het vinden van blokkades in het onderbewustzijn. Het is een snelle en effectieve methoden, zo hoeft er niet eindeloos gepraat te worden over problemen. Het kan goed vergeleken worden met een leugendetector. Op het moment dat je iets zegt waar je het onbewust niet mee eens bent of niet achter staat, ontstaat er een moment van stress in jouw lichaam. Het testen door deze apparaten maken deze momenten zichtbaar en zo komt de therapeut erachter waar de oorzaken van de klachten liggen.

Een biotensor komt voort van de ouderwetse wichelroede en pendel. Dit apparaat is een bio-energetisch testapparaat en reageert op de frequentie van een energetisch veld, namelijk de aura van een mens. Een biotensor is erg nauwkeurig en gevoelig voor afwijkingen. De therapeut zal vragen stellen vanuit de vijf elementen; metabolisme, lichaamsenergie, genetische belasting, emoties en het fysieke vlak. Door afwijkingen te testen wordt zichtbaar waar de blokkades zitten.

Een O-ring spiertest werd gebruikt bij toegepaste kinesiologie. Bij deze test worden er vragen aan de cliënt gesteld en tegelijkertijd de spierkracht getest. Er zijn twee mogelijke uitslagen van deze test, namelijk sterk en zwak. Bij een sterke uitslag blijven de vingers tegen elkaar en bij een zwakke uitslag komen de vingers makkelijk los van elkaar. Hierdoor weet de NEI-therapeut of het lichaam het wel of niet eens is met de gestelde vraag. Op deze manier zien en voelen cliënten ook wat de uitkomst is van de test en worden ze bewust van hun blokkades. Naast de O-ring test zijn er ook andere spiertesten die worden ingezet bij NEI therapie.

Wanneer en voor wie?

Deze therapie kan toegepast worden bij alle lichamelijke en geestelijke klachten met een onderliggende emotionele aard. Denk hierbij aan verslavingen, onzekerheden, faalangst, verlies en rouw, hoofdpijn en vermoeidheid. De therapie kan ingezet worden voor iedereen, zowel jong als oud. Zo kunnen kinderen met ADHD of concentratieproblemen er baat bij hebben, maar is het ook een goede mogelijkheid voor zwangerschapsproblemen. De NEI methode is snel en effectief, zo is er vaak bij drie sessies al voldoende resultaat om de klachten te laten verminderen. Door NEI wordt het zelf helende vermogen van het lichaam geactiveerd. NEI is een pijnvrije therapie en kan goed gecombineerd worden met andere therapieën.