Shiatsu therapie

Shiastu is een Japanse massagetechniek die helpt bij het verzachten van verschillende gezondheidsklachten. Shiatsu is een manuele therapie waarbij de therapeut zijn handen, duimen, ellebogen en knieën gebruikt en hiermee draaiende bewegingen te maken. Bij Shiastu wordt er gekeken met een holistische visie waarbij niet enkel de klacht wordt behandeld, maar waarbij wordt gewerkt met energiebanen en meridianen. De therapie brengt iemand dichter bij zichzelf en zorgt voor het herstellen van de verstoorde energiestroom zodat het lichaam weer in balans komt. Deze therapie kan worden toegepast bij lichamelijke en mentale problemen.

Inhoud van de methode
Shiastu werkt vooral met energie en de balans in het lichaam. Shiastu is dan ook gebaseerd op de Chinese yin-yang theorie, waarbij het lichaam is verdeeld in yin en yang. Yin is de onderste helft van het lichaam en de voorkant. Yang is de bovenste helft en de achterkant. Als ying en yang uit balans zijn zal de energiestroom worden verstoord en zullen er klachten ontstaan. De Shiatsu massage is erop gericht om het evenwicht te herstellen en ervoor te zorgen dat de energiestroom opnieuw vloeiend kan stromen.

De Shiatsu behandeling wordt uitgevoerd op een futon, dit is een zacht kussen. Er wordt druk uitgeoefend op specifieke punten in het lichaam. Deze punten heten tsubo´s en dit zijn spanningspunten in het lichaam. Wanneer hier druk op wordt toegepast wordt er gezorgd voor een stimulering van de huid, de bloed- en lymfecirculatie. Hiernaast verlicht de stijfheid in spieren, bevordert het de spijsvertering en reguleert de druk het zenuwstelsel. Verder wordt er door deze druktoepassing het zelf herstellend vermogen van het lichaam geactiveerd.

De oorsprong van Shiatsu therapie

1000 jaar geleden kwam de oorspronkelijke kennis van Shiatsu in Japan terecht. Vanaf de 18e eeuw gebruikten Japanse beoefenaars deze kennis in hun massagetechnieken. In 1920 introduceerde Tokujiro Namikoshi een therapeutisch systeem genaamd Shiatsu. De naam Shiatsu betekent letterlijk ‘vingerdruk’ in het Japans. In 1956 werd Shiatsu door Japan erkend als volwaardige therapeutische methode en in Japan is de opleiding tot Shiatsu therapeut ook gereguleerd door de overheid. Momenteel is Shiatsu zich nog steeds aan het ontwikkelen in Europa en Amerika.

De werkwijze

Een therapeut begint altijd met het vragen naar de klachten en stelt hiernaast vragen over het leefpatroon, slaapritme, eetgewoonten en de stoelgang van de cliënt. Hierna volgt een kort lichamelijk onderzoek. Vervolgens wordt een behandeling gestart op basis van de klachten. Er zijn verschillende technieken die een Shiatsu therapeut kan inzetten:
Jin-Shi Do. Jihn-Shi Do is een vorm van acupressuur, maar bij de Shiatsu vorm worden er geen naalden gebruikt. De therapeut maakt hierbij gebruik van zijn vingers. Deze techniek werkt zeer ontspannend en brengt rust. Hierdoor wordt deze techniek vooral gebruikt bij psychische klachten.

Triggerpoint therapie. Bij de Triggerpoint therapie zoekt de therapeut de triggerpoint om deze te behandelen. Triggerpoints ontstaan vaak door overbelasting en staan bekend voor het uitstralen van pijn.
Cupping therapie. Bij de Cupping therapie wordt er een glazen kop gebruikt. Deze kop wordt geplaatst op de huid van de cliënt en vacuüm gezogen. Hierdoor wordt wind en kou in het lichaam verdreven waardoor pijn wordt behandeld.
Moxa therapie. Bij de Moxa therapie wordt er gebruikt gemaakt van Artemisia kruiden. Dit wordt toegepast door een brandend staafje boven specifieke punten van de meridianen te houden en zo warmte inwerken op deze punten. Door de warmte zullen afvalstoffen verwijderd worden en de balans terugkeren.
Stoelmassage. De stoelmassage wordt vooral gebruikt voor spanningsklachten door stress of een verkeerde werkhouding. De stoelmassage is een korte variant van Shiatsu waarbij de massage vooral gericht is op de nek, schouders, rug en armen.

Wanneer en voor wie?
Een Shiatsu behandeling is bedoeld voor iedereen waarbij de balans is verstoord. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een ongezond eet- en leefpatroon, erfelijke eigenschappen en emotionele gebeurtenissen. Bij een Shiatsu therapeut kan je terecht met een heleboel klachten, bijvoorbeeld allergieën, hoofdpijn, spierpijn, slaapproblemen en vermoeidheid. Een Shiatsu massage is niet mogelijk bij koorts, virusinfecties, een operatieve ingreep of open wonden. Vaak treden er al verbeteringen kort na de behandeling op, maar over het algemeen zijn er positieve effecten te zien na drie behandelingen. Het is aan te raden om na de behandeling veel water te drinken. Dit zorgt voor een snellere afvoering van de afvalstoffen.