Voetreflextherapie

Binnen de voetreflextherapie is het uitgangspunt dat de voet het hele lichaam vertegenwoordigt. Ieder orgaan of ledemaat, de spieren en gewrichten hebben een eigen plek op de voeten, het zogeheten reflexpunt. Wanneer een deel van het lichaam uit balans is, is dit terug te vinden in de bijbehorende plek. Door de reflexpunt op de voet te masseren of door er druk op uit te voeren, gaat de energie in het lichaam weer stromen en wordt het gestimuleerd om de balans te herstellen.

Geschiedenis van Voetreflex Therapie

De beginselen van de voetreflextherapie lijken te zijn ontstaan in het oude Egypte. Het is een oude vorm van natuurgeneeskunde die al eeuwen lang een plek in de samenleving heeft. Ook in China en India heeft het een lange geschiedenis. In de Westerse wereld heeft de voetreflextherapie pas rond 1900 zijn intrede gedaan. De afgelopen eeuw heeft het zich ontwikkeld tot de voetreflextherapie zoals wij die nu kennen.

Hoe werkt Voetreflextherapie?

Voetreflextherapie heeft een ontspannende werking, wat in ieder geval al bijdraagt aan een gezonder lichaam. Ook verbetert het de bloedsomloop. Een gevolg hiervan is dat organen en weefsels meer zuurstof en voedingsstoffen krijgen. Ook worden afvalstoffen sneller afgevoerd. Wanneer een bepaald reflexpunt gemasseerd wordt, wordt het gekoppelde lichaamsdeel door de zenuwen gestimuleerd. De stimulans op het reflexpunt kan zorgen voor een verhoogde energiestroom, waardoor eventuele blokkades opheffen en afvalstoffen worden afgevoerd. Zonder blokkades kan het herstellend vermogen van het lichaam beter aangesproken worden. Zo kunnen klachten of symptomen van ziekten verminderen of verdwijnen.

Waarom je voeten?

Wanneer een orgaan of ander lichaamsdeel niet optimaal functioneert, is dit terug te zien in je voeten. Ze kunnen gespannen, pijnlijk of opgezwollen zijn. Dit geeft een indicatie hoe het met je lichaam gaat. Nu zijn je voeten niet de enige lichaamsdelen waar reflexzones in zitten. Ook je handen en gezicht hebben deze zones. De handreflextherapie wordt als individuele therapie aangeboden, maar kan ook als oefening voor thuis dienen na een voetreflexbehandeling. De voeten hebben als groot voordeel dat heel veel zenuwen eindigen in de voeten. Hierdoor is juist de stroming van energie goed te voelen voor de therapeut.

Voor wie?

De voetreflextherapie is zeer goed in te zetten bij een breed scala aan klachten. Van nek- en schouderklachten tot ADHD en dyslexie. Ook bij een hormonale disbalans of hart- en vaakziekten kan de therapie uitkomst bieden. Wanneer je geen specifieke klachten hebt, kan voetreflextherapie toch ondersteunen. Je kunt je door middel van de therapie leren ontspannen of je weerstand verbeteren. Ook is voetreflextherapie voor alle leeftijden. Huilbaby’s kunnen al profiteren van deze vorm van therapie.

Behandeling

Na de intake waarbij de klacht uitvoerig besproken wordt, start een eerste sessie met het onderzoeken van alle reflexpunten. Op deze manier wordt de conditie van je lichaam bepaald. Daarna zullen tijdens iedere sessie bepaalde reflexpunten behandeld worden. Iedere sessie duurt ongeveer één uur. Bij kinderen zal de sessie waarschijnlijk korter duren. Hoe lang de behandelduur in totaal is, hangt af van de ernst van de klachten.

Maak een afspraak bij een andere praktijk bij jou in de buurt.